غلامرضا کاظمیان دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی با اعلام برگزاری چهارمین جلسه شورا در تاریخ ۵ خرداد در ساختمان دادمان با حضور اعضای اصلی و نمایندگان استانهایی که طرحهایشان بررسی شد به تشریح مهمترین تصمیمات جلسه پرداخت.
دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری ایران از اخذ تصمیم برای موضوعات طرح جامع خاش در سیستان و بلوچستان، امکانسنجی و مکانیابی طرح جامع شهرک مسکونی دولتی بمپور در سیستان و بلوچستان برای نهضت ملی مسکن، طرح ویژه گناباد در خراسان رضوی، امکانسنجی و مکانیابی طرح جامع شهرک مسکونی فرزانگان بروجرد در استان لرستان برای تامین زمین نهضت ملی مسکن، مغایرت اساسی کرج با موضوع الحاق حدود ۵ هکتار اراضی دولتی برای تامین عوض متصرفان در مسیر کلاک و تامین زمین نهضت ملی مسکن خبر داد.
تصویب طرح جامع خاش
کاظمیان از تصویب طرح جامع خاش در استان سیستان و بلوچستان با تصمیم تمامی اعضای شورای عالی شهرسازی و معماری خبر داد و در خصوص این طرح توضیح داد: این طرح برای افق ۱۴۱۷ و سقف جمعیتی ۹۳ هزار نفر تهیه و تصویب شده است. در تهیه این طرح به طور عمده سعی شده نسبت به ارتقای نقش و عملکرد شهر خاش در مقیاس منطقهای و ارتقای سطح خدماتی آن در شبکه شهری استان توجه ویژهای شود.
بازآفرینی و افزایش تاب آوری با هدف ساماندهی سکونتگاه غیررسمی خاش
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: با اتخاذ تدابیری تلاش شد روند مهاجر فرستی که در سنوات گذشته ایجاد شد متوقف شود و شهر بتواند جمعیت و نرخ رشد طبیعی خود را حفظ کند. همچنین یکی از موضوعاتی که در طرح جامع خاش مورد بررسی قرار گرفت ساماندهی سکونتگاههای غیر رسمی اطراف شهر بود که در سنوات گذشته به صورت بافتهای خودرو ساخته شده بودند و لازم است تا در طرح جامع تعیین تکلیف شوند.
به گفته وی، بر اساس طرح جامع خاش، سکونتگاه غیر رسمی در محدوده شهری تثبیت میشوند و تاکید شده است تا اقدامات بازآفرینی و افزایش تاب آوری آنها در ستاد بازآفرینی استان و کمیسیون ماده ۵ تعیین تکلیف شود و به تصویب برسد.
تصویب طرح ویژه منطقه گناباد
کاظمیان گفت: با توجه به ثبت قنات قصبه گناباد در فهرست میراث جهانی در سال ۱۳۹۵، شورایعالی شهرسازی و معماری به منظور حفاظت از این اثر و سایر آثار ارزشمند واقع در منطقه گناباد و بنابر درخواست وزارت میراث فرهنگی در سال ۱۳۹۶، طی مصوبهای مقرر کرد تا طرح ویژه منطقه گناباد، با رویکرد حفاظت از میراث فرهنگی، تاریخی و طبیعی، حفاظت از منظر تاریخی-فرهنگی قنات قصبه، نظام استحصال و بهرهبرداری پایدار از منابع آب، صیانت از حقوق ساکنین شهرها و روستاها و ایجاد توسعه متناسب و متعادل زیرساخت های گردشگری تهیه شود.
وی افزود: طرح به کارفرمایی اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی و با مشارکت دستگاههای استانی و نهادهای شهری گناباد تهیه شده و پس از طی مراحل تصویب استانی و بررسی در کمیتههای فنی ذیل شورایعالی شهرسازی و معماری، در چهارمین جلسه شورایعالی شهرسازی و معماری ارائه و مورد بررسی قرار گرفت.
دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری تاکید کرد: در طرح ویژه، زمینههای توسعه هرکدام از شهرها و روستاهای واقع در عرصه، حریم و حوزه بلافصل قنات قصبه بر اساس تشخص و هویت منطقه گناباد، با توجه به نتایج ارزیابی توان اکولوژیک مشخص شده است. همچنین اصول و چارچوبهای توسعه شهرها و روستاهای واقع در عرصه و حریم قنات، به منظور حفاظت از قنات و بهرهمندی از فرصت وجود آن، تدوین و ضوابط و مقررات مربوطه تعیین شده است.
وی ادامه داد: بر اساس نظرات ارائه شده در جلسه شورایعالی، ضمن تصویب طرح، مقرر شد اصول ،ضوابط و احکام طرح ویژه در طرحهای توسعه شهرها و روستاهای واقع در محدوده بلافصل قنات م ملاک عمل قرار گرفته و اسناد تحقق پذیری طرح ارائه شود. همچنین مقرر شد تهیه طرح جامع گناباد، در چارچوب اصول تعیین شده در طرح ویژه، با قید فوریت در دستور کار اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی قرار گیرد.
موافقت با الحاق ۵ هکتار اراضی در شمالشرق کرج برای ساماندهی اراضی شمال کلاک
کاظمیان همچنین از بررسی مغایرت اساسی شهر کرج و الحاق اراضی به آن شهر خبر داد و گفت: با تصمیم اعضای شورایعالی شهرسازی و معماری، حدود ۵ هکتار اراضی دولتی در شمالشرق شهر کرج به محدوده شهری الحاق میشود. این اراضی به طور خاص با ماموریت تأمین عوض برای قطعاتی است که قبلا دولت تعهداتی را برایشان ایجاد کرده بود و امکان انجام آن تعهدات میسر نبود، به دلیل آنکه این قطعات بر روی بستر و حریم مسیر بودند. بنابراین با الحاق حدود ۵ هکتار اراضی موافقت شد و به تصویب رسید.
وی افزود: با الحاق این اراضی، مشکل چندین ساله اراضی شمال کلاک حل میشود و آن تعهدی که دولت از سنوات گذشته به منظور بازآفرینی بخشی از محدودههای شهری بر عهده داشت عملاً انجام میشود.
کاظمیان در ادامه از تصویب دو شهرک، پیرامون شهرهای بروجرد در استان لرستان و بمپور در استان سیستان و بلوچستان خبر داد.
تصویب مکانیابی دو شهرک بمپور و فرزانگان بروجرد
وی گفت: در چهارمین جلسه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران، موضوع دو شهرک در پیرامون شهرهای بروجرد در استان لرستان و بمپور در استان سیستان و بلوچستان مورد تصویب قرار گرفت. مجموع مساحت این دو شهرک در حدود ۸۰۰ هکتار بوده و با هدف تامین زمین برای تقاضای مسکن و خدمات و فعالیتهای مکمل تصویب شد. با تصویب این دو شهرک، ظرفیتی در حدود ۶۰ هزار نفر در پیرامون این دو شهر ایجاد شد.
شهرک بمپور در سیستان بلوچستان نیاز شهرهای بمپور، ایرانشهر و محمدان را به مسکن برطرف میکند
کاظمیان ادامه داد: شهرک بمپور در پیرامون این شهر و شهرهای ایرانشهر و محمدان قرار گرفته و با توجه به کمبود زمین در این سه شهر، قابلیت تامین زمین برای متقاضیان این سه شهر را دارد. همچنین در راستای ارتقای سطح خدماتی و کیفیت زندگی در این سه شهرک، بر استقرار خدمات و کارکردهای مکمل از جمله خدمات شهری، کارکردهای لجستیک و نقشهای تکمیل کننده خدمات کشاورزی در این شهرک تاکید شد. شورایعالی مصوب کرد که طرح جامع این شهرک در ادامه در انطباق با شرایط بومی و محلی طراحی و به تصویب برسد.
وی تصریح کرد: سیاست تثبیت جمعیت و ممانعت از جریان مهاجرت فرستی از مهمترین دلایل تصویب این شهرک در شورایعالی بوده است.
به گفته دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری ایران، در شهرستان بروجرد و در پیرامون شهر بروجرد و با توجه به مرغوبیت اراضی زراعی و باغی، ضرورت حفاظت از باغات پیرامون این شهر و البته تامین زمین برای متقاضیان نهضت ملی مسکن، شهرکی در پیرامون این شهرک به تصویب رسید.
وی افزود: این شهرک علاوه بر تامین نیاز و تقاضای موثر نهضت ملی و جوانی جمعیت، پشتیبان بازآفرینی بافت های فرسوده شهر بروجرد نیز خواهد شد. تلاش شده تا مکانیابی به گونه ای باشد که ضمن دسترسی مناسب شرایط مناسبی به لحاظ دید و منظر و چشم انداز نیز داشته باشد.
کاظمیان تاکید کرد: تاکید بر تنوع در بافت اجتماعی شهرک، ضرورت همگرایی و تکمیل خدمات شهر بروجرد و در نظر گرفتن شرایط بومی و فرهنگی در طراحی از مهمترین موارد مورد تاکید اعضای شورایعالی در قالب مصوبه این شهرک است.
منبع:
1- پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی – مسکن و شهرسازی