به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی از شرکت بازآفرینی شهری ایران، عبدالرضا گلپایگانی در نشست ستاد بازآفرینی شهری استان یزد که با حضور طلایی مقدم معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری یزد، خواجه رضایی مدیرکل راه و شهرسازی، فرماندار شهرستان یزد ، شهردار یزد و شهرداران سایر شهرهای استان و مدیران دستگاههای عضو ستاد استانی و مسوولان محلی در استانداری یزد برگزار شد، با اشاره به جایگاه ویژه بافتهای تاریخی اظهار کرد: بافت تاریخی، ریشه در اصالت سرزمین ایران دارد و نماد هویت ملی ماست. حفظ این هویت و اصالت، از ارکان مهمی است که دولت به عنوان متولی توسعه کشور، مسوولیت آن را بر عهده دارد.
گلپایگانی با بیان اینکه ستاد بازآفرینی شهری بر پایه اقدام مشترک شکل گرفته است، افزود: هیچ برنامهای در زمینه بازآفرینی شهری بدون همافزایی و هماهنگی میان نهادهای مسوول در حوزه توسعه شهری به ثمر نخواهد نشست. نقطه تلاقی دولت و مدیریت شهری در سه بخش اصلی تعریف شده است: نخست، در بافتهای تاریخی که با حضور وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تقویت میشود؛ دوم در حوزه سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهنشینی که امروز به یکی از چالشهای مهم اجتماعی کشور بدل شده و سوم، در نوسازی بافتهای فرسوده که تهدیدی جدی در برابر بلایای طبیعی بهویژه زلزله به شمار میآیند.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری با اشاره به اینکه سکونتگاههای غیررسمی نتیجه عقبماندگی نظام برنامهریزی شهری از رشد جمعیت و عدم وجود برنامه آمایش سرزمین هستند، خاطرنشان کرد: ضروری است که حق سکونت برای ساکنان این مناطق به رسمیت شناخته شود و دولت در قبال آنان وظایف خود را در قالب توسعه خدمات، ایمنسازی و بهسازی شهری ایفا کند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه استان یزد جزو استانهایی در کشور میباشد که کمترین میزان حاشیهنشینی را دارد، این دستاورد را حاصل حساسیت و تلاش شهرداریها و استانداریها در جلوگیری از گسترش اسکان غیررسمی دانست.
معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه به مساله نوسازی بافتهای فرسوده اشاره کرد و با یادآوری حادثه دلخراش زلزله بم افزود: حادثهای مشابه آن میتواند در کشور زلزلهخیزی مانند ایران، پیامدهای فاجعهباری بهدنبال داشته باشد. در حال حاضر، حدود یکچهارم جمعیت شهری یعنی بالغ بر ۲۰ میلیون نفر، در بافتهای ناکارآمد زندگی میکنند. این جمعیت باید از حداقلهای خدماتی، فضای همگانی و زیرساختی برخوردار شوند.
وی در پایان با ارزیابی مثبت از اقدامات بازآفرینی شهری در استان یزد گفت: محلاتی که در جریان نوسازی و بازآفرینی، سطح خدمات آنها به میانگین شهری برسد، از فهرست محدودههای هدف خارج می شوند و جشن خروج از بافت ناکارآمد برای آنها برگزار خواهد شد.
گلپایگانی همچنین از مسوولان استان یزد خواست با مستندسازی تجارب و انتقال آن به سایر استانها، نقش فعالی در توسعه پایدار شهری ایفا کنند.
منبع:
1- پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی – مسکن و شهرسازی