به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، سواحل مکران در جنوبشرق ایران، از مهمترین پهنههای استراتژیک و توسعهمحور کشور به شمار میآید. منطقهای با ظرفیتهای بینظیر طبیعی، ژئوپلیتیکی، اقتصادی و فرهنگی که در سالهای اخیر، بیش از پیش در کانون توجه برنامهریزان و سیاستگذاران قرار گرفته است. توسعه دریامحور و بهرهگیری هوشمندانه از این ظرفیتها، میتواند تحولی بنیادین در معادلات توسعهای جنوب کشور رقم بزند.
در همین راستا، دومین نشست هماندیشی و تحلیل چالشهای شهرسازی و معماری کشور، با هدف بررسی تخصصی مسائل روز حوزه شهرسازی و معماری و ارائه راهبردهایی پژوهشمحور برای کاهش شکاف میان نظر و عمل و تقویت پیوند میان دانشگاه، حرفه و دولت، با عنوان تالار گفتوگوی شهر برگزار شد. در این نشست، موضوع اقدامات صورتگرفته در راستای اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور و بهویژه طرح جامع توسعه دریا محور و سواحل کشور، محور اصلی بحث و بررسی قرار گرفت.
این نشست به میزبانی غلامرضا کاظمیان، معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی و با حضور جمعی از صاحبنظران برجسته در حوزههای شهرسازی، برنامهریزی منطقهای، معماری و میراث فرهنگی، در ساختمان دادمان برگزار شد. چهرههایی همچون برکپور، بهشتی، تجریشی، خیرالدین، ماجدی، شریفزادگان، فرنام و مدیران کل دفاتر معاونت شهرسازی و معماری، در این نشست به بیان دیدگاهها و ارائه پیشنهادهای خود پرداختند.
در جریان این نشست، مهمترین محورهای مورد بحث شامل ضرورت توجه به فرهنگ، مسائل اجتماعی و نقش ساکنان بومی چهار استان جنوبی کشور در طرح توسعه دریا محور، همچنین شناسایی موانع اجرایی و نیاز به شناسایی الگوهای سازمان فضایی در مناطق ساحلی ایران بود. همچنین تأکید شد که بهرهگیری از مشاوران خارجی در حوزه مطالعات بازار و مطالعات تطبیقی و انتقال تجربه در حوزه متدولوژی و تکنیک مطابق با تأکید رئیسجمهوری، باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
ضرورت تغییر پارادایم در نگرش به توسعه دریامحور
غلامرضا کاظمیان در سخنان خود، با اشاره به لزوم تغییر پارادایم در نگرش به توسعه مناطق ساحلی کشور، تدوین یک نظریه پایهای را برای پیشبرد طرح توسعه مناطق ساحلی کشور ضروری دانست.
وی با تاکید بر در نظر گرفتن مؤلفههای فرهنگی، زیستمحیطی و بومی در فرایند توسعه، از اهمیت بهرهگیری از روشهای ارتباطی و تعاملی برای جلب مشارکت و اقناع ذینفعان سخن گفت.
معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی همچنین بر ضرورت راهاندازی سامانهای پاسخگو برای اجرای برنامه راهبردی توسعه سواحل جنوبی کشور تاکید کرد و بهرهمندی از مشاوران خارجی در مطالعات تطبیقی و بازار را گامی مؤثر در تکمیل طرح دانست.
به گفته وی، توجه به مبانی تاریخی-فرهنگی توسعه دریامحور، ارزیابی دقیق مشاوران و اصلاح طرحها بر مبنای نقاط قوت و ضعف موجود، از گامهای ضروری پیش رو است.
کاظمیان در پایان، از تدوین برنامه راهبردی چهارساله معاونت شهرسازی و معماری در دولت چهاردهم خبر داد و از صاحبنظران خواست در نشستهای آتی، دیدگاههای خود را درباره تامین زمین برای مسکن و در راستای توسعه پایدار شهرها در چارچوب برنامه هفتم توسعه ارایه دهند.
منبع:
1- پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی – مسکن و شهرسازی